Deskundigheidsbevordering van pleegouders

Ontwikkelagenda pleit voor landelijke samenwerking ten aanzien van de deskundigheidsbevordering van pleegouders

Pleegouder zijn kan iedereen: je hoeft geen pedagoog of gedragswetenschapper te zijn om het te kunnen. Toch blijkt in de praktijk dat het pleegouderschap vraagt om specifieke kennis en vaardigheden. Daarom zou het bevorderen van deskundigheid een meer vanzelfsprekend onderdeel van het pleegouderschap moeten zijn. Om dit voor elkaar te krijgen hebben de NVP en Pionn de ontwikkelagenda 'Investeren in de kracht van pleegouders doe je zo!' gemaakt.

 

Deskundigheidsbevordering is een manier om te investeren in het behoud van pleegouders en om vroegtijdig afgebroken plaatsingen tegen te gaan. Een deskundige pleegouder ziet meer, begrijpt meer en kan meer dan een niet-deskundige pleegouder. Uit onderzoek weten we dat bijna de helft van de pleegouders niet tevreden is over het aanbod om hun kennis en vaardigheden te vergroten (NVP en Pionn, 2015). Reden om dit aanbod te verbeteren en beter samen te werken om optimaal te investeren in de kracht van pleegouders. Voorstellen om dit aanbod te verbeteren staan in de recent gepubliceerde ontwikkelagenda ‘Investeren in de kracht van pleegouders doe je zo!’

 

Deze agenda is gemaakt door de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en onderzoeks- en adviesbureau Pionn, in opdracht van Stichting Kinderpostzegels Nederland.

Lees hier de gehele eindpublicatie. 

 

Bron: https://kennisnetjeugd.nl/werkgroep/47-kennisnetwerk-pleegzorg/prikbord